Events
Nencki Foundation Lecture (in polish)

Wykład Dr n. med. Bogny Borowiec pt.: „Technologia na talerzu: Precyzyjna fermentacja jako fundament nowej żywności” odbędzie się 26 lutego 2025 r. o godz. 16:00 w Sali Konferencyjnej Centrum Neurobiologii Instytutu Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego. Wykład będzie transmitowany na ZOOM: https://zoom.us/j/97306416398

 

Streszczenie:

Precyzyjna fermentacja zaczęła rozwijać się na przełomie XX wieku, a dziś należy do najszybciej ewoluujących technologii w produkcji żywności. Jej dynamiczny rozwój otwiera nowe możliwości ograniczenia masowej hodowli zwierząt, przynosząc liczne korzyści środowiskowe i gospodarcze.

W prezentacji omówione zostaną kluczowe zagadnienia, w tym: które białka spożywcze są już produkowane z sukcesem, jakie korzyści dla środowiska niesie precyzyjna fermentacja w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt oraz jakie są perspektywy i kierunki dalszego rozwoju tej technologii.

Dr n. med. Bogna Borowiec (dyrektor ds. Transformacji Żywnościowej w FOTA4Climate) jest biologiem molekularnym oraz genetykiem. Prowadzone przez nią badania naukowe skupione były wokół genów predysponujących do występowania nowotworów. Jest autorką wielu publikacji naukowych. W 2023 dołączyła do zespołu WePlanet, gdzie objęła stanowisko liderki projektu ReBoot Food, który promuje wiedzę o szeroko pojętej produkcji białek w sposób zrównoważony. Najwięcej uwagi poświęca rozwojowi technologii precyzyjnej fermentacji. Obecnie zajmuje się również kampanią na rzecz przyjęcia NGT (Nowych Technik Genomicznych) w hodowli roślin.

Date of publication
18 February 2025
Date of event
2025-02-26
Start
16:00
End
17:00
Place
Nencki Institute, CN lecture hall